TUGENDE'S DINER

TUgende started the kitchen project at the beginning of 2018 with the aim of providing KYDA with a space where children can cook and store provisions.
A kitchen space is definetely the best solution to improve both hygienic conditions and cost, as at the moment kids are cooking on the ground with a high-consumption of coal stove that weighs on the expenses of the association.
Before starting the preliminary project, TUgende held a two-day workshop with the KYDA children who were informed about the plan of building a kitchen and asked about their expectations and needs.

The project involves the construction of a new structure facing the classrooms of the association that hosts a cistern for water collection and a room where a low-consumption stove will be located, which will exploit the thermal inertia of the materials it is made of. In this way heat will be equally given off onto heating surfaces allowing more pans on the stove at the same time. There will also be a place used to do the washing up, a pantry and finally an outdoor space where children can eat together protected from sun and rain.
The project consists of two architectural elements: a podium and a large sheet metal roof supported by a metal structure; resting on the podium and sheltered under the roof are the kitchen spaces, the warehouse and the space of the cistern.
The podium raises the rooms from the ground, ensuring the leveling of the ground and preventing the heavy rains from reaching the inner spaces during the rainy season. The roof acts as a floor for the collection of rainwater, useful for cooking, irrigation of the garden and protection of rooms from rain and heat and ensures at the same time adequate air conditioning of the premises thanks to a considerable height between the masonry and the coverage.
The rooms are bounded by walls made of bricks cooked in ovens in the area and then plastered. The use of perforated tiles and the drilling of the masonry ensures light and proper ventilation inside the premises.
The construction works, estimated at a value of 10,000 euros will be entrusted to local carpenters and construction workers while the stove will be built by a specialized craftsman.